Verdens beste boller


På søndag er det fastelaven og boller med syltetøy og krem står på menyen.

Her deler jeg den beste oppskriften på boller.450 gram hvetemel
50 gram sukker
0,5 pakke fersk gjær
1 ts salt
2,5 ts kardemomme
2 dl helmelk
1 egg
75 gram margarin
1 egg til pensling


Slik gjør du

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme.
Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær.
Pisk sammen melk og egg, og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Om du har en KitchenAid-maskin så bruk hastighet 2.

Når det har gått 10 minutter så tilsetter du Melange i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken, før jeg tilsetter Melange, slik at det fordeler seg fint i deigen. Når du har tilsatt alt så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen.

Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig.

Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk. Kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver.
Rull runde fine boller og plasser dem ved siden av hverandre, litt tett, i en form som er ca. 30 x 20 cm, (min er 33 x 22,9 cm). Dekk med plastfolie og la etterheve i ca. 30-40 minutter, eller til du ser at bollene har blitt store og fine.
Pensle med egg og stek på 180 grader i ca. 13-15 minutter.

Server dem gjerne lune og med melisglasur.


Enjoy your friday evening and have a wonderfull weekend.


XXLiker

Kommentarer